Începând cu data de 1 martie 2018, serviciile de transport CFR Călători vor fi adaptate cererii pieţei: 50 de trenuri vor fi anulate traficul aferent fiind preluat de restul trenurilor din graficele de circulație. De asemenea, 42 de trenuri vor avea circulația modificată (detalii în anexă). Măsura a fost luată în urma rezultatelor de rentabilitate, a analizelor financiare și de trafic, a controalelor efectuate la nivelul fiecărui tren anulat și a discuţiilor cu autorităţile şi instituţiile locale. Din cauza traficului extrem de redus, în medie sub 6 pasageri/tren, următoarele rute nu vor mai avea legături feroviare asigurate: Remetea Mică – Giarmata, Simeria – Hunedoara, Șibot – Cugir, Remetea Mică – Radna și Alexandria – Zimnicea.

Conform datelor statistice, în 2017 indicatorul călători transportați în activitatea CFR Călători a crescut cu aproximativ 1,5 milioane față de anul anterior, în timp ce resursele financiare au fost diminuate. Pe anumite rute, în perioade de weekend și minivacanțe traficul a depășit însă capacitatea de transport a companiei.

Din reducerea serviciilor – prin anularea garniturilor la care traficul de pasageri este foarte mic, în medie sub 6 pasageri/tren, și a căror circulație nu se justifică financiar – materialul rulant rezultat va fi redistribuit în compunerea trenurilor care circulă pe rute mai solicitate, ca de exemplu zone cu trafic crescut de navetă și zone turistice.

CFR Călători intenţionează să asigure, în funcție de posibilitățile din parcul de material rulant, toate rutele/trenurile pentru care există cerere de bilete/abonamente. Așadar, vor continua discuțiile cu autorităţile şi instituţiile locale, primării, şcoli, reprezentanţi din zona privată locală cu scopul de a identifica măsurile cele mai potrivite (ex: cumpărarea unui număr lunar de abonamente) pentru a justifica şi din punct de vedere comercial-financiar menţinerea circulaţiei trenurilor de pasageri pe rutele care la acest moment înregistrează trafic foarte redus.

Recomandăm pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre circulaţia trenurilor de călători în staţiile și agențiile de voiaj CFR, la telefon 021/9521 sau să acceseze site-ul  www.cfrcalatori.ro.