21 martie 2022

Referitor la declarațiile Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România care anunță proteste programate pentru această săptămână la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pentru o informare corectă a opiniei publice, CFR Călători face următoarele precizări cu privire la revendicările față de companie:

Actualul CCM este valabil încă 90 de zile de la data încetării stării de alertă, Bugetul pe anul 2022 nu este încă aprobat, iar derularea procedurii de negociere se va realiza în termenul legal. De asemenea, în Proiectul de Buget pe anul 2022 aflat pe circuitul de avizare, compania a prevăzut creșteri salariale la nivelul indicelui prețurilor de consum, în conformitate cu prevederile Legii Bugetului de stat nr. 317 pe anul 2022.

În ceea ce privește propunerile legate de creșterea perioadei de derulare a contractelor de prestări de servicii publice ce sunt în atribuțiile Autorității pentru Reformă Feroviară, acestea urmează de asemenea să fie soluționate în mod echidistant.

Administrația CFR Călători se implică și îşi menţine deschiderea pentru un dialog transparent cu toţi partenerii sociali semnatari ai CCM, astfel încât să se poată găsi o cale comună de soluționare a problemelor ridicate, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a activităţii companiei pe termen lung.

Conducerea companiei este în permanență în contact cu reprezentanţii sindicatelor feroviare privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, continuarea programelor de modernizare a materialului rulant şi asigurarea unor relaţii de muncă echitabile într-un mod constructiv.

Interesul este comun în aceeaşi măsură, iar soluţiile găsite trebuie să fie soluţii de perspectivă, adică soluţii pentru siguranţa locului de muncă şi desfăşurarea activităţii în condiţii de echilibru economic.