5 iulie 2022

CFR Călători a publicat în data de 5 iulie a.c. un comunicat de presă referitor la funcționarea instalațiilor de aer conditionat din trenuri. Urmare a acestui comunicat, a articolelor și comentariilor  apărute  ulterior în mass media, CFR Călători face următoarea precizare:

  • România se află în prezent în zona climatică II, conform fișei UIC 553-1/2005, raportat la clasificările pe zone climatice a țărilor membre UIC din Europa, ale cărei prevederi se aplică la proiectarea și construcția  instalațiilor de climatizare din vehiculele feroviare.

Astfel conform acestei fișe, repartiția pe zone este următoarea:

    Vara Temperatura maximă exterioară Umiditate relativă Țări
Zona I +40 grade C 40% Grecia, Italia, Portugalia, Spania.
Zona II +35 grade C 50% Albania, Austria, Belgia, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Iugoslavia și Macedonia, România, Serbia- Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Elveția.
Zona III +28 grade C 45%  

Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Suedia.

Urmare evoluției climatice din ultimii doi ani, CFR Călători are în vedere finalizarea procedurilor pentru reîncadrarea țării noastre în zona climatică I, ceea ce presupune circulația trenurilor în condiții meteorologice de vară extremă. Reîncadrarea în zona climatică I, va permite CFR Călători realizarea și autorizarea modificărilor pentru materialul rulant nou și modernizat în vederea creșterii confortului termic pe timp de vară.