București, 14 septembrie 2020

Referitor la afirmația apărută în spațiul public potrivit căreia CFR Călători nu a răspuns solicitării pentru a efectua testele pentru noua linie feroviară spre Aeroportul Henri Coandă, precizăm că aceasta este falsă.

Facem precizarea că CFR Călători nu a primit o astfel de solicitare.

Menționăm, de asemenea, că CFR Călători a solicitat în urmă cu câteva săptămâni trasele de la compania națională de infrastructură feroviară și planul de mers pentru a realiza transportul între Gara de Nord București și Aeroportul Henri Coandă din Otopeni.

Mai mult, compania a avut întâlniri cu reprezentanții firmei care realizează construcția pentru a pune la punct detaliile privind amenajarea spațiilor ce urmează să fie ocupate de personalul CFR Călători în stația de cale ferată din Aeroportul Henri Coandă.

Totodată, afirmația care susține “Mai pe românește, oficialii CFR Călători au spus că solicitarea a fost prea din scurt și că au nevoie de mai multe zile, pentru aprobări”, este de asemenea falsă.

Legat de afirmația: “CFR Călători ar fi putut trimite o ‘Săgeată’ la Aeroportul Otopeni. Nu a făcut acest lucru, din păcate. Au făcut-o cei de la Transferoviar Călători. Și asta pentru că orice operator de transport feroviar de călători și-ar fi dorit să se laude că a pus în mișcare prima garnitură pe noua conexiune feroviară. Se vede treaba că nu și Dan Costescu, actualul director general al CFR Călători.”, apreciem că aceasta este o opinie personală a jurnalistului care nu prezintă dovezi în sprijinul afirmației sale, ceea ce este contrar deontologiei jurnalistice.

În cazul în care jurnalistul nu știe sau a uitat, adăugam paragraful din Codul Deontologic al Jurnalistului care specifică acest aspect: “Articolul 3 – Ziaristul nu are dreptul să prezinte opiniile sale drept fapte. Știrea de presă trebuie să fie exactă, obiectivă și să nu conțină păreri personale.“

Având în vedere faptul că furnizați opinii  pe post de fapte și informații false despre CFR Călători, considerăm că denigrați în mod voit imaginea și activitatea CFR Călători, influențând opinia publică prin publicarea repetată de informații neadevărate, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanţelor de judecată pentru a se pronunţa asupra prejudiciilor aduse CFR Călători.