14 octombrie 2021

După o pauză forțată de un an în 2020, programul DiscoverEU s-a relansat și oferă 60.000 abonamente gratuite de călătorie cu trenul în Europa în 2022, tinerilor europeni cu vârste între 18 și 20 de ani.

Programul DiscoverEU este destinat tinerilor și reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene ce are scopul este de a promova un sentiment de unitate și solidaritate în întreaga UE prin călătorii transfrontaliere și învățare interculturală.

Tinerii se pot înscrie în acest program până la data de 26 octombrie 2021, ora 12:00, ora de vară a Europei Centrale și trebuie să răspundă la un chestionar ce le vizează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative UE destinate lor.

Sunt eligibili să aplice toți tinerii europeni născuți între 1 iulie 2001 și 31 decembrie 2003 (inclusiv), deci în mod excepțional și tinerii care au acum 19 sau 20 de ani.

Solicitanții selectați vor primi un abonament de călătorie gratuită cu trenul de la DiscoverEU ce poate fi utilizat timp de până la 30 de zile, în perioada martie 2022 – februarie 2023. Deoarece evoluția pandemiei rămâne necunoscută, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile printr-un nou permis de călătorie mobil. Data plecării poate fi modificată în orice moment înainte de plecare sau până la expirarea valabilității de un an.

Tinerii cu nevoi speciale sunt ferm încurajați să participe la DiscoverEU. Comisia va pune la dispoziția lor informații și sfaturi și va acoperi costurile asistenței speciale reprezentate, de exemplu, de o persoană însoțitoare, de un câine de asistență etc.

De asemenea, câștigătorii pot călători singuri sau într-un grup de până la cinci persoane (toți se încadrează în intervalul de vârstă eligibil). Pentru consolidarea călătoriilor durabile și, astfel, pentru a sprijini acordul verde european, participanții DiscoverEU vor călători în principal cu trenul. Dar, pentru asigurarea unui acces mai larg în întreaga UE, participanții pot utiliza și moduri de transport alternative, cum ar fi autocare sau feriboturi sau, în mod excepțional, avioane. Acest lucru va fi posibil dacă tinerii locuiesc în zone îndepărtate sau pe insule. Astfel ei au, de asemenea, șansa de a participa.

Acest program este foarte solicitat. În perioada 2018-2019, au existat 350.000 de candidați pentru un total de 70.000 de permise de călătorie disponibile – dintre care 66% au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării de reședință.

 Din 2018, foștii și viitorii călători DiscoverEU formează acum o comunitate diversă și implicată care se întâlnește online și offline pentru a-și împărtăși experiențele. Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a susține inițiativa și au ocazia să-și împărtășească experiențele și să facă schimb de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de călătorie digital și durabil prin contactarea celorlalți participanții din grupul oficial DiscoverEU de pe Facebook: https://www.youtube.com/watch?v=M2ppYYeuRRw. Informaţii despre programul de clutură virtuală găsiți în pdf-ul atașat.

Informaţii despre programul de clutură virtuală Vezi

Toți participanții sunt invitați să participe la întâlnirile DiscoverEU online sau personal – de îndată ce este sigur și posibil. Întâlnirile tratează subiecte precum o Europă digitală – tema DiscoverEU pentru 2021. Alte activități includ învățarea despre oportunitățile de voluntariat și dezvoltarea unui itinerar ecologic și durabil pentru tinerii călători.

Aflați mai multe despre DiscoverEU pe Portalul european pentru tineret: https://europa.eu/youth/discovereu_ro