CFR Călători îți propune să descoperi destinații turistice sau evenimente culturale de top din România.

Din 30 septembrie, Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, te așteaptă cu o expoziție – eveniment, „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.
Este cea mai importantă expoziție dedicată marelui sculptor în ultima jumătate de secol în România și va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă Timișoara până la data de 28 ianuarie 2024.

Pentru a vedea orarul trenurilor spre Timișoara, intră aici!

Beneficiază de ofertele CFR Călători:

  • reducerea de grup
    – pentru grup 20 – 40 persoane, reducerea* este de 15%
    – pentru grup 41 – 80 persoane, reducerea* este de 20%
    – pentru grup mai mare de 80 persoane, reducerea* este de 25%.
    Detalii, aici.
  • reducerea la cumpărarea cu anticipație
    – la cumpărarea cu anticipație de la 11 zile (inclusiv) până la 30 zile față de data de plecare, reducerea* este de 10%
    – la cumpărarea cu anticipație de la 6 zile până la 10 zile față de data de plecare, reducerea* este de 5%.
    Detalii, aici.
  • bilet dus-întors – la cumpărarea cu minim o zi înainte de efectuarea călătoriei, reducerea* este de 10%. Detalii, aici.
  • cardul TrenPlus – la achiziționarea unui card reducerea* este de 25% pentru un număr nelimitat de bilete de tren, cu date de călătorie aflate în perioada de valabilitate a cardului (timp de 1 an). Detalii, aici.
    Notă: *Reducerile se aplică la tariful de transport! Tariful de rezervare a locului la vagon clasă sau suplimentul de pat la vagon de dormit/cușetă se achită integral!

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” aduce la Timișoara lucrări împrumutate de la Centrul Pompidou din Paris, Tate Modern din Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul de Artă Modernă din București, Muzeul Național de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.
Evenimentul cuprinde 22 de sculpturi, 11 desene, 55 de fotografii și fragmente filmate de Brâncuși însuși și „își propune să prezinte aspecte importante ale creației lui Brâncuși legate de moștenirea sa românească, pe care a îmbogățit-o cu experiența sa ulterioară în chiar inima Europei”, precizează organizatorii.

Vei putea admira lucrări ca „Ecorșeu” sau „Jupuitul” (de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova), realizată în perioada de tinerețe cu ajutorul medicului Dimitrie Gerota, „Sărutul” (de la Muzeul de Artă Craiova), „Muza adormită” (în bronz), „Domnișoara Pogany”, „Măiastra” (împrumutată de la Tate Gallery), „Pasărea în văzduh” (de la Guggenheim Veneția), care apare și pe afișul expoziției, „Cap de copil”, „Piatră de hotar”, „Coloana fără sfârșit III” – ultimele două lucrări, de la Centrul Pompidou.

Expoziția reprezintă o ocazie rară de a descoperi opera lui Brâncuși, cu atât mai mult cu cât unele lucrări nu au mai fost prezentate în țară. Doina Lemny, curatoarea expoziției, expert în opera marelui artist român, precizează că „este o întoarcere simbolică a lui Brâncuși în țara natală”.

Constantin Brâncuși, 19 februarie 1876 – 16 martie 1957, s-a născut la Hobița – Gorj și este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. “Părintele sculpturii moderne” s-a format ca artist în România, însă la vârsta de 27 de ani a plecat la Paris, din dorința de a descoperi noi orizonturi artistice. Brâncuși nu a renunțat, însă, la moștenirea culturală românească, el “a reușit să valorifice patrimoniul cultural al țării sale, impregnându-l cu valori universale”.

Muzeul Național de Artă Timișoara are sediul în Palatul Baroc, o clădire monument istoric ridicată în secolul al XVIII-lea în actuala Piață a Unirii. Muzeul include o colecție de lucrări și obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, colecția de artă modernă românească, de artă europeană, de pictură veche bănățeană, de artă veche din Banat – icoane bănățene, de artă decorativă.

Program de vizitare a expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”:
Miercuri – duminică: 10:00 – 20:00.
Luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024: închis.
Informații referitoare la accesul în expoziție – aici.

Tarife:
Tarife și rezervări bilete expoziție – aici.
Important:
– Vizite școlare gratuite
Acces gratuit pentru grupurile școlare – elevi, profesori/învățători însoțitori (1 însoțitor la 10 elevi).
– Ateliere școlare gratuite
Includ o vizită a expoziției și activități desfășurate într-un spațiu special amenajat la Muzeul Național de Artă Timișoara.
Detalii – aici!

Informații referitoare la:
– gratuitate elevi și reducere studenți la călătoria cu trenul – aici;
– reducere pensionari la călătoria cu trenul – aici;
– facilități persoane cu handicap la călătoria cu trenul – aici!

Nu rata cel mai important eveniment al programului cultural Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023, expoziția „Brâncuși: surse românești și  perspective universale”!

Cumpără bilet de tren pentru Timișoara!

Cumpară bilete ONLINE în trafic intern

Cumpără

Surse text:  https://brancusi-2023.info/,  https://bilete.brancusi-2023.info/.