Sfânta Maria – 15 august
De Sfânta Maria, CFR Călători vă propune să călătoriţi cu trenul către cele mai importante locuri de pelerinaj din țară și să descoperiți zonele în care au fost înălțate lăcașurile de cult care, an de an, atrag mulțimi de credincioși!
Alegeți trenurile CFR Călători pentru o călătorie de suflet!
– Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” Nicula – jud. Cluj
Mănăstirea, care este situată în apropiere de Gherla, este locul celui mai mare pelerinaj ortodox de Adormirea Maicii Domnului din țara noastră. Zeci de mii de oameni vin să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Icoana de la Nicula a fost pictată în anul 1681 și se spune că în anul 1699 a lăcrimat timp de 26 de zile.
- Obiective turistice în Gherla:
– Catedrala armeano-catolică Sfânta Treime, unde se află unul dintre cele trei tablouri din România semnate de Rubens – “Coborârea lui Isus de pe Cruce”
– Mănăstirea franciscană, Biserica Solomon, Sinagoga
– Casa Karácsonyi, azi, Muzeul de Istorie Gherla
– Cetatea Gherla (Cetatea Martinuzzi) – construită în 1540, în prezent, Penitenciarul Gherla. - Cum se ajunge la mănăstire?
De la Gara Gherla se poate ajunge la mănăstire cu autobuze care circulă la un interval de cca 30 minute.
– Mănăstirea Curtea de Argeş – jud. Argeș
Mănăstirea, al cărei hram este Adormirea Maicii Domnului, a fost construită de Voievodul Neagoe Basarab în prima jumătate a secolului al XVI-lea și refăcută în timpul Regelui Carol I. Este necropolă voievodală și regală, aici fiind înmormântați domnitorii Neagoe Basarab și Radu de la Afumați, precum și toți regii României.
Paraclisul mănăstirii adăpostește moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.
De Mănăstirea Curtea de Argeș este legată “Legenda Meșterului Manole”, iar fântâna din apropierea bisericii a fost denumită “Fântâna lui Manole”.
- Obiective turistice în Curtea de Argeș:
– Curtea Domnească – un ansamblu de monumente istorice: Biserica Domnească Sf. Nicolae, ctitoria lui Basarab I, ruinele caselor domnești, turnurile de poartă, Casa tradițională argeșeană (de la 1867)
– Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Olari, sec. XVII – XVIII, Biserica Bătușari, ridicată în sec. XVII de către domnitorul Petru Cercel
– Case în stil tradițional argeșean și în stil neoromânesc: Casa Goangă, Casa Cioculeștilor, Casa Rădulescu, Casa Teodorescu, Casa Chiriță, Vila Rozelor, Casa Dumitru Norocea. - Cum se ajunge la mănăstire?
Se poate merge pe jos, distanța de la Gara Curtea de Argeș până la Mănăstirea Curtea de Argeș fiind de cca 2,5 km, sau cu maşina.
– Bazilica “Adormirea Maicii Domnului” din Cacica – jud. Suceava
Este o biserică romano-catolică, iar pelerinajul organizat aici în perioada 14 – 15 august, este cel mai mare pelerinaj catolic din Moldova. În anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor, datorită importanței pelerinajelor care se desfășoară aici.
- Obiective turistice în Cacica:
– Salina Cacica, ale cărei atracții sunt Capela romano-catolică Sf. Varvara (protectoarea minerilor), aflată la 29 m adâncime, Capela ortodoxă, aflată la adâncimea de 35 m, Lacul Sărat, Sala Ecou
– Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – greco-catolică
– Biserica “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – ortodoxă. - Cum se ajunge la sanctuarul catolic?
De la Gara Cacica se poate ajunge la bazilica romano-catolică cu microbuze sau pe jos, distanța între gară și biserică fiind de cca 2,5 km.
– Mănăstirea Sfânta Maria Radna – jud. Arad
Mănăstirea este situată în Lipova și este principalul loc de pelerinaj romano – catolic din zona de vest a țării.
A fost ridicată pe locul actual la începutul secolului al XVII-lea, dar în anul 1695 capela a fost incendiată de turci și a ars în totalitate, mai puțin o icoană a Maicii Domnului. De atunci, această icoană este considerată făcătoare de minuni.
Biserica a fost înălţată în anul 1992 la rang de Basilica Minor cu hramul “Maica Harurilor”, de către Papa Ioan Paul al II-lea.
- Obiective turistice în Lipova:
– Biserica ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”
– Muzeul orășenesc din Lipova
– Bazarul turcesc – construit în timpul ocupației otomane, un edificiu unic pe teritoriul României
– Cetatea Șoimuș. - Cum se ajunge la mănăstire?
Se poate merge pe jos, distanța dintre Gara Lipova și Mănăstirea Radna, fiind de cca 800 m.
–Mănăstirea Putna – jud. Suceava
Mănăstirea Putna, înzestrată de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt cu hramul „Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, este un lăcaș monahal creștin ortodox și important centru cultural, religios și artistic românesc. Mihai Eminescu a supranumit-o „Ierusalimul Neamului Romanesc”.
Este este prima si cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt şi totodată necropola voievodului şi a familiei sale. Mai pot fi văzute aici:
- Mormântul lui Stefan cel Mare, acoperit cu un baldachin din marmură albă.
- Muzeul medieval al Mănăstirii Putna ce găzduiește un tezaur extrem de valoros, precum broderii, manuscrise, argintărie, obiecte de cult, icoane etc.
- Chilia lui Daniil Sihastru -unul din cei mai importanți sfinți moldoveni din toate timpurile.
Alte obiective turistice în Putna:
- Mănăstirea “Sihastria Putnei” – un lăcaș monahal creștin ortodox de călugări, situat la 4 km de Mănăstirea Putna;
- Dealul Crucii sau Crucişorul – situat la sud-est de Mănăstirea Putna, imediat peste pârâul Putnei.
- Biserica de lemn a lui Dragoș Vodă sau „Biserica Veche a Putnei” – singura biserică de lemn medievală cunoscută și păstrată până în prezent pe teritoriul României.
- Biserica „Coborârea Duhului Sfânt” – un lăcaș de cult romano-catolic.
Cum se ajunge la Mănăstirea Putna?
Mănăstirea Putna se află în comuna cu același nume din județul Suceava și o despart 73 de kilometri de municipiul Suceava, fostă capitală a Moldovei din vremea lui Ștefan Cel Mare. Cea mai apropiată gară este cea din localitatea Putna. De aici se pot lua autobuze până la porțile mănăstirii. Astfel, pe feroviar, legătura este asigurată cu trenul pe ruta Suceava–Putna – o cale ferată din provincia istorică Bucovina.
Pentru a vedea orarul trenurilor spre Gherla / Curtea de Argeș / Cacica / Lipova/Putna și pentru a cumpăra bilet, intră aici!
– Cumpără bilet dus-întors cu minim o zi înainte de efectuarea călătoriei și beneficiază de reducerea* de 10%. Detalii, aici!
– Achiziționează un Card TrenPlus și beneficiază de reducerea* de 25% pentru un număr nelimitat de bilete de tren, cu date de călătorie aflate în perioada de valabilitate a cardului (timp de 1 an). Detalii, aici!
– În cazul în care călătorești împreună cu prietenii, puteți să beneficiați de reducerea de grup! Astfel:
* pentru grup 20 – 40 persoane, reducerea* este de 15%
* pentru grup 41 – 80 persoane, reducerea* este de 20%
* pentru grup mai mare de 80 persoane, reducerea* este de 25%.
Detalii, aici!
– Cumpără bilet de tren cu maxim 30 zile înainte de data de călătorie și beneficiezi de reducerea la cumpărarea cu anticipație! Astfel:
* la cumpărarea cu anticipație de la 11 zile (inclusiv) până la 30 zile față de data de plecare, reducerea* este de 10%
* la cumpărarea cu anticipație de la 6 zile până la 10 zile față de data de plecare, reducerea* este de 5%.
Detalii, aici!
– Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 50% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a. Detalii, aici!
Notă:
*Reducerile se aplică la tariful de transport! Tariful de rezervare a locului la vagon clasă sau suplimentul de pat la vagon de dormit/cușetă se achită integral!
Călătorește cu trenurile CFR Călători și cumpără bilet de tren aici!