Astăzi, 17 septembrie 2021, Trenul Connecting Europe Express a ajuns în România, iar CFR Călători și CFR SA asigură circulația acestuia în perioada 17-19 septembrie pe teritoriul țării noastre. Cu ocazia Anului European al Căilor Ferate 2021, a fost creat trenul special Connecting Europe Express, tren ce străbate 26 de țări pentru a promova importanța transportului feroviar în dezvoltarea unui viitor durabil, inteligent și sigur.

Trenul Connecting Europe Express este un proiect unic realizat prin implicarea Comisiei Europene, Comunității Europene a Căilor Ferate și a Societăților de Infrastructură (CER), operatorilor feroviari europeni, administratorilor de infrastructură și a numeroși alți parteneri la nivel comunitar și local. Trenul a pornit pe 2 septembrie din Lisabona, are opriri în peste 100 de orășele și orașe din 26 de țări și își va încheia călătoria pe 7 octombrie la Paris. Garnitura este formată din vagoane ce aparțin mai multor operatori europeni, iar pe parcursul românesc CFR Călători asigură tracțiunea acesteia.

Anul European al Căilor Ferate creează un impuls pentru a contribui la creșterea cotei feroviare în transportul de călători și de marfă. Acest lucru va reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea provenite din activitatea de transport la nivelul UE, contribuind major la eforturile UE în cadrul Acordului Verde European.

Conform calendarului, trenul sosește la București Nord la ora 12:21, unde autorităţile Capitalei vor avea un mesaj de bun venit pentru oaspeţi și vor fi organizate diferite evenimente cu această ocazie.

După evenimentele din Gara de Nord București, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) va urma o conferință intitulată ”Rail infrastructure investment for the Green Deal”, cu participarea oficialităților din partea Comisiei Europene, DG Move, CER, MTI etc.

Pe tot parcursul anului, în contextul „Anului European al Căilor Ferate”, în toată Europa sunt organizate diverse activităţi menite să scoată în evidenţă transportul feroviar pentru a încuraja deplasarea pe calea ferată atât pentru transportul de călători, cât şi pentru transportul de mărfuri, precum şi pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului stabilit în Pactul verde european, acela de a avea o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

 

Despre CFR Călători:

Societatea de Transport Feroviar de Călători  CFR Călători S.A. este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează  transportul public de călători pe calea ferată. CFR Călători contribuie la libera circulaţie a persoanelor în interiorul şi în afara ţării, în condiții ecologice și de siguranță. Politica pe care managementul companiei o promovează este de a furniza servicii de calitate de transport feroviar de pasageri, cu un angajament față de societate în sensul garantării accesibilității pentru toate categoriile de cetăţeni.