CFR Călători îți propune să descoperi în fiecare weekend o destinație turistică sau un eveniment cultural de top din România.

În perioada 11-15 august te invităm la o spectaculoasă întoarcere în timp, la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia, un festival de reconstituire istorică, ajuns la cea de-a zecea ediție!

Pentru a vedea orarul trenurilor spre Alba Iulia, intră aici!

– Cumpără bilet dus-întors cu minim o zi înainte de efectuarea călătoriei și beneficiază de reducerea* de 10%. Detalii, aici!
– Achiziționează un card TrenPlus și beneficiază de reducerea* de 25% pentru un număr nelimitat de bilete de tren, cu date de călătorie aflate în perioada de valabilitate a cardului (timp de 1 an). Detalii, aici!
– În cazul în care călătorești împreună cu prietenii, puteți să beneficiați de reducerea de grup! Astfel:
* pentru grup 20 – 40 persoane,  reducerea* este de 15%
* pentru grup 41 – 80 persoane,  reducerea* este de 20%
* pentru grup mai mare de 80 persoane,  reducerea* este de 25%.
Detalii, aici!
– Cumpără bilet de tren cu maxim 30 zile înainte de data de călătorie și beneficiezi de reducerea la cumpărarea cu anticipație! Astfel:
* la cumpărarea cu anticipație de la 11 zile (inclusiv) până la 30 zile față de data de plecare, reducerea* este de 10%
* la cumpărarea cu anticipație de la 6 zile până la 10 zile față de data de plecare, reducerea* este de 5%.
Detalii, aici!
– Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 50% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a. Detalii, aici!
Notă:
*Reducerile se aplică la tariful de transport! Tariful de rezervare a locului la vagon clasă sau suplimentul de pat la vagon de dormit/cușetă se achită integral!

Festivalul Roman Apulum aduce împreună circa 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari și dansatoare, care vor reînvia o lume de mult apusă, prin demonstrații militare romane, războaie între daci și romani, lupte de gladiatori, ateliere de lucru, jocuri și târguri de sclavi.

Festivalul debutează vineri, 11 august cu o poveste arheologică la Muzeul Principia.
Sâmbătă,
12 august ești invitat la ceremonia oficială de deschidere a festivalului pe esplanada Catedralei Romano-Catolice și la parada războinicilor daci și romani.
Sâmbătă, duminică și luni (12, 13 și 14 august) vei putea lua parte în tabăra antică la ateliere militare și meșteșugărești (gastronomie antică, prelucrare os, prelucrare lemn, olărit, monetărie, signacula, scriptoria, mozaic, machete, inscripții în piatră, fierărie, metaloplastie, antrenamente soldați, antrenamente gladiatori, tir cu arcul, jocuri romane), precum și la turul ghidat al principalelor obiective romane ale Castrului Apulum, cu pornire de la Muzeul Principia.
Vor fi trei zile de prezentări și demonstrații militare ale trupelor participante, lupte de gladiatori cu Ludus Ursus Nigrus și Ludus Apulensis, dansuri antice cu Venattrix și Nimfele Daciei, târg de sclavi, competiție sportivă – pentatlon antic, demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante – Legiunile romane și Războinicii barbari.
Ziua de sâmbătă, 12 august se va încheia cu o paradă cu torțe.
Duminică și luni13 și 14 august sunt zilele marilor bătălii: duminică va avea loc Bătălia pentru Dacia – Poveștile Columnei și Cucerirea Sarmizegetusei – un spectacol cu foc, iar luni va avea loc Bătălia pentru Dacia – Sinuciderea lui Decebal.
Festivalul Apulum se va încheia marți, 15 august cu parada trupelor și ceremonialul de închidere a festivalului.

Programul detaliat al festivalului, aici!

Alba Iulia“Capitala Marii Uniri” sau  “Cealaltă Capitală”, te așteaptă să îi descoperi comorile! Obiective turistice de top:
– Cetatea Alba Carolina – ridicată la începutul secolului al XVIII-lea pe locul unde, anterior, s-au aflat Castrul Roman Apulum, al Legiunii a XIII-a Gemina (106 e.n.) și Cetatea Medievală Bălgrad (secolele XVI-XVII). Cetatea, în formă de stea, cu șapte bastioane, este cea mai mare din țară, iar în incinta ei vei descoperi obiective din toate perioadele istorice:
• Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail – cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania, ridicată în secolul al XIII-lea, unde este îngropat Iancu de Hunedoara
• Palatul Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia  
• Palatul Principilor Transilvaniei – construit în secolul al XV-lea, care i-a servit ca reședință și lui Mihai Viteazul; în fața palatului se află Statuia Ecvestră a lui Mihai Viteazul
• Catedrala Încoronării cu hramul Sfânta Treime, construită între martie 1921 și septembrie 1922; în curtea bisericii a avut loc în data de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari; intrarea în incintă se face pe sub Turnul Clopotniță
• Muzeul Naţional al Unirii – muzeu de istorie, cu cele două corpuri, Clădirea “Babilon” și Sala Unirii – locul unde s-a hotărât unirea Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918
• Piața Cetății cu Muzeul Principia – ansamblul protejat al ruinelor clădirii comandamentului Castrului Roman Apulum, Clădirea Ierihon (Protopopiatul Romano-Catolic), Universitatea “1 Decembrie 1918”
• Palatul Apor (azi, Rectoratul Universității)
• Biblioteca Batthyaneum – colecție  impresionantă de cărți, documente, manuscrise și incunabule (aici se află și un fragment din Codex Aureus)
• Museikon Alba Iulia – muzeu de artă religioasă.

Nu trebuie să ratezi traseele turistice din cetate:

Traseul Porților Cetății – include toate cele șapte porți ale Cetății Alba Carolina. Poarta a III-a este un simbol al cetății, principala poartă de acces și cea mai impresionantă. În dreptul ei se află Obeliscul Horia, Cloșca și Crișan.
Important:
În zilele de sâmbătă, duminică și de sărbători, de la ora 12:00, Garda Cetății Alba Carolina defilează pe pietonala Mihai Viteazul, între porțile a IV-a și a III-a, cu ceremonial de schimb de gardă la ambele porți.
Traseul celor trei fortificații – călătorie în timp printre vestigiile a trei fortificații (Castrul Roman, Cetatea Medievală, Cetatea Bastionară Alba Carolina): Poarta Monetăriei, Porta principalis dextra (Poarta de sud a castrului), porțiuni din zidul castrului, Tabăra Militară, Bastonul Sașilor, Platforma de artilerie, Bastioanele Sfântul Eugeniu și Sfântul Ștefan, Manutanța.
Important:
Din punctul de belvedere se poate urmări și spectacolul salvelor de tun, care se desfășoară după tehnica de acum 300 de ani și care are loc în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00 pe Platforma de artilerie.
Traseul Eroilor Neamului Românesc – celula lui Horea, temnița, locul de supliciu.
Traseul Șanțurilor Cetății – spațiul dintre zidul interior și cel exterior ale Cetății, devenit zonă de promenadă.

Orașul de Jos:
• Palatul de Justiție (Prefectura Alba)
• Palatul Gizelle
• Biserica Bunavestire – Grecească
• Bisericile Maieri – ortodoxe
• Sinagoga Veche Marè Yehezkel – prima sinagogă de zid din Transilvania.

Călătorește în timp și bucură-te de spectacol!

Cumpără bilet de tren aici!